Eén op de twee rokers slecht geïnformeerd over e-sigaret

Morgen, woensdag 31 mei is het Werelddag Zonder Tabak, een initiatief om rokers aan te zetten om te stoppen. Ondertussen stijgt het gebruik van de e-sigaret als nooit tevoren. Een recent onderzoek van Mensura, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, toont aan dat de kennis en perceptie van rokers over elektronisch roken onvolledig en vaak onjuist is. In het kader van gezondheidspreventie is hier een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers om juiste informatie te verspreiden.

Helft is slecht geïnformeerd
Uit het onderzoek van Mensura blijkt dat de meerderheid van de rokers denkt dat ze goed geïnformeerd zijn over de e-sigaret, maar dit in werkelijkheid niet zijn. De informatie halen ze vooral uit de media of uit hun omgeving. De helft van de ondervraagde personen blijkt onjuist te antwoorden op specifieke vragen over elektronisch roken, of ‘dampen’. Zo denkt meer dan één op de drie bijvoorbeeld dat de elektronische sigaret door de Wereldgezondheidsorganisatie is goedgekeurd als manier om te stoppen met roken. Wat voor alle duidelijkheid niet het geval is.

Een nieuwe manier van roken
Verder blijkt dat bijna twee op drie dampen eerder ziet als een nieuwe manier van roken dan als een hulpmiddel om te stoppen.
Als het aankomt op stoppen met roken, heeft twee op de drie ondervraagden nog nooit een expert ter zake geraadpleegd en gelooft een derde van de kandidaat-stoppers dat ze dit kunnen zonder externe hulp. Slechts 2% van de mensen die zonder begeleiding of externe hulp stoppen houdt dat na een jaar nog vol. Van diegenen die ondersteuning krijgen van een specialist, is 25% na een jaar nog rookvrij. Met behulp van cognitieve gedragstherapie en nicotinevervangers, stijgt dit cijfer tot 40%.

Een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers
Op de werkvloer is de e-sigaret net als gewone tabak geen optie. Volgens de Belgische wetgeving vallen elektronische sigaretten namelijk onder ‘tabaksproducten’. Wie wil dampen op het werk moet zich dus naar een daarvoor voorziene ruimte of naar buiten begeven.

Volgens Erik Carlier, Directeur Health bij Mensura, is voor de werkgever een belangrijke taak weggelegd op het gebied van de informatie rondom de e-sigaret. “De studie die werd uitgevoerd door Mensura bevestigt dat werknemers nog onvoldoende zijn geïnformeerd en dat er misvattingen bestaan over de e-sigaret. In het kader van gezondheidspreventie kunnen werkgevers hier een belangrijke rol spelen in het verstrekken van de juiste informatie en in het overbrengen van de boodschap dat de elektronische sigaret géén manier is om ‘gezonder’ te roken. Het blijft schadelijk, met onbekende effecten op lange termijn, en onderhoudt de verslaving. De e-sigaret kan eventueel ingezet worden als een manier om te stoppen met roken, maar dan onder begeleiding van een professional én als traditionele nicotinevervangende producten niet hebben gewerkt.”

 

* Onderzoek uitgevoerd tussen april en oktober 2016 bij 640 rokers en ex-rokers

 

Contacteer ons
Wilma Schippers Perscontact, Blyde
Wilma Schippers Perscontact, Blyde
Over Mensura

Mensura inspireert en helpt ondernemingen om samen medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid reikt Mensura advies, oplossingen en diensten aan op maat van bedrijven.

Mensura wil vermijdbaar verzuim tot een minimum herleiden en gaat daarbij verder dan het strikt wettelijke. Er worden specifieke en meetbare doelstellingen vastgelegd om in nauwe samenwerking met werkgevers én werknemers naar toe te werken.

Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk telt meer dan 50.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties. Als grootste EDPB in België zet Mensura in op nabijheid. Met 102 vaste onderzoekscentra en 27 mobiele centra verzekert ze een regionale aanwezigheid in het hele land.